Denna gigantiska semla bakar jag varje år och den varar länge!
Ingredienser 200° 15-20min
75 g smör
2½ dl mjölk
25 g jäst
5 msk socker
2 tsk kardemumma
1 krm salt
7½ dl vetemjöl
Fyllning
300g mandelmassa
1 dl vispad grädde
innanmätet från bullen
4dl vispad grädde och florsocker till garnering
Smält smöret och häll i mjölken. Tänk på att det måste vara ljummet för att inte jästen ska förstöras.
Smula jästen och lös i den fingervarma mjölken med salt, socker och kardemumma.
Ta i vetemjölet och knåda degen 5-10min.
Jäs 40min.
Baka ut till en stor bulle.
Jäs 40min.
Pensla bullen med mjölk.
Grädda 15-20min.
Gröp ur bullen, blanda innanmätet med lite av den vispade grädden och mandelmassan.
Blir bäst resultat om man river mandelmassan med ett rivjärn först.
Bred ut mandelmassan i bullen och bred på grädde och pudra locket med florsocker.
Ingredienser 200° 15-20min
75 g smör
2½ dl mjölk
25 g jäst
5 msk socker
2 tsk kardemumma
1 krm salt
7½ dl vetemjöl
Fyllning
300g mandelmassa
1 dl vispad grädde
innanmätet från bullen
4dl vispad grädde och florsocker till garnering
Smält smöret och häll i mjölken. Tänk på att det måste vara ljummet för att inte jästen ska förstöras.
Smula jästen och lös i den fingervarma mjölken med salt, socker och kardemumma.
Ta i vetemjölet och knåda degen 5-10min.
Jäs 40min.
Baka ut till en stor bulle.
Jäs 40min.
Pensla bullen med mjölk.
Grädda 15-20min.
Gröp ur bullen, blanda innanmätet med lite av den vispade grädden och mandelmassan.
Blir bäst resultat om man river mandelmassan med ett rivjärn först.
Bred ut mandelmassan i bullen och bred på grädde och pudra locket med florsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar